ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΙΛΙΑ;
Τι είναι ομιλία;
Ομιλία είναι ο τρόπος που παράγουμε τους ήχους και τις λέξεις. Η ομιλία περιλαμβάνει:
Άρθρωση
Με τον όρο άρθρωση αναφερόμαστε στην παραγωγή  των ήχων της ομιλίας χρησιμοποιώντας το στόμα, τα χείλη και τη γλώσσα. Για παράδειγμα, πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε τον ήχο “r” για να πούμε “κουνέλι” αντί για “wabbit”.
Φώνηση
Με τον όρο φώνηση αναφερόμαστε στη χρήση των φωνητικών χορδών και της αναπνοής για να παράγουμε τους ήχους. Η φωνή μας μπορεί να είναι δυνατή ή χαμηλή.  Μπορούμε να βλάψουμε τη φωνή μας μιλώντας πάρα πολύ, φωνάζοντας ή βήχοντας πολύ.
Ροή
Με τον όρο ροή αναφερόμαστε στο ρυθμό της ομιλίας μας. Μερικές φορές μπορεί να επαναλαμβάνουμε ήχους ή σταματάμε ενώ μιλάμε. Οι άνθρωποι που το κάνουν συχνά αυτό μπορεί να τραυλίζουν.
Τι είναι λόγος;
Ο λόγος  αναφέρεται στις λέξεις που χρησιμοποιούμε και στον τρόπο με τον οποίο τις χρησιμοποιούμε για να μοιραζόμαστε ιδέες και σκέψεις μας προκειμένου να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Ο λόγος περιλαμβάνει:
Σημασιολογία
Με τον όρο σημασιολογία αναφερόμαστε στη σημασία των λέξεων. Μερικές λέξεις έχουν περισσότερο από ένα νόημα.
Μορφολογία
Με τον όρο μορφολογία αναφερόμαστε στη μορφοποίηση νέων λέξεων..
Σύνταξη
Με τον όρο σύνταξη αναφερόμαστε στην ένωση των λέξεων για να σχηματίσουμε φράσεις και προτάσεις
Πραγματολογία
Με τον όρο πραγματολογία αναφερόμαστε στη χρήση της γλώσσας προκειμένου να εκφράσει κάποιος αυτό που θέλει με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και την αναλογη περίσταση.
ΣΚΟΥΤΕΛΑ ΧΡΥΣΑ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ