Σταυρούλα Βαρσάκη

Αναπτυξιακή παιδοψυχολόγος – Υπεύθυνη προγράμματος messy play
Ασχολίες
Εμπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγή
Υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων

H Σταυρούλα Βαρσάκη είναι Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών της στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκανε πρακτική άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπανικολάου και σε κέντρα ημέρας Alzheimer όπου ασχολήθηκε με την εφαρμογή νευροψυχολογικών δοκιμασιών κάνοντας παρεμβάσεις για τη βελτίωση μνήμης και λόγου. Παράλληλα εργάστηκε εθελοντικά στις ενδονοσοκομειακές δομές και τα προστατευόμενα διαμερίσματα του κρατικού θεραπευτηρίου της Λέρου.

Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την Ειδική Αγωγή. Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης, ειδικεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, το αισθητηριακό παιχνίδι, στο Messy Play και τη δημιουργική συμβουλευτική με τεχνικές Ψυχοδράματος. Επιπλέον, είναι πιστοποποιημένη δύτρια (DM PADI) με ειδίκευση στην αυτόνομη κατάδυση για άτομα με αναπηρία (SSI).

Έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής με προσανατολισμό την αξιολόγηση, εκπαίδευση και θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης, δραστηριοποιείται στην υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων.

Υπήρξε αρθρογράφος σε περιοδικά σχετικά με την αναπηρία και την ειδική διαπαιδαγώγηση, έχει παρουσία σε συνέδρια ως ομιλήτρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά ψυχολογίας.

Από το 2006, εργάζεται ιδιωτικά αλλά και σε ιδιωτικές δομές ως ψυχολόγος, ερευνήτρια και παιδαγωγός. Αποτέλεσε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε στο σχεδιασμό προγράμματος περιήγησης σε άτομα με αυτισμό, και εξωτερικός συνεργάτης σε ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Επιπλέον εποπτεύει την πρακτική άσκηση φοιτητών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και εκπονεί επιμορφωτικά σεμινάρια ως επισκέπτρια ομιλήτρια. Αποτελεί μέλος της διεπιστημονικής ομάδας και υπεύθυνη προγράμματος του ΚΔΗΦ ατόμων με Αυτισμό / ΑΧΤΙΔΑ και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αποσπερίτης.