Αναστασιάδου Δήμητρα

Ειδική Παιδαγωγός
Ασχολίες
Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Παράλληλη στήριξη
Συμβουλευτική γονέων

Η Δήμητρα Αναστασιάδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Μακεδονία, με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών της, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και διδασκαλία των ατόμων με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες, γεγονός που την οδήγησε στην αναζήτηση ακόμα πιο εξειδικευμένων γνώσεων και μεθόδων πάνω στα συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα. Για τον σκοπό αυτό, έλαβε ειδική εκπαίδευση πάνω στην μέθοδο της δομημένης εκπαίδευσης – ΤEACCH σε σεμινάρια που έλαβαν χώρα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνας (North Carolina) που διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Ακόμη, παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια πάνω στις μεθόδους της μη λεκτικής επικοινωνίας του προγράμματος Pecs και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με υποστηρικτική τεχνολογία, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets κ.α Στα πλαίσια της καλύτερης και σφαιρικότερης κατάρτισης του επιστημονικού της τομέα, παρακολούθησε το σεμινάριο ABA « Applied Behavior Analysis, ABA», σχετικά με την αξιολόγηση και την ανάλυση συμπεριφοράς σε παιδιά που παρουσιάζουν ιδιαίτερες συμπεριφορές.

Η ταυτόχρονη ενασχόληση της με παιδιά προσχολικής ηλικίας, με μαθησιακές και επικοινωνιακές δυσκολίες την ώθησε στο να παρακολουθήσει, το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Αντίληψη, κίνηση, Ρυθμός και Αισθητηριακή Ολοκλήρωση» Παράλληλα παρακολούθησε διάφορα προγράμματα εξειδίκευσης και σεμινάρια ποικίλης ύλης, όπως, το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Λάρισας, με τίτλο . «Το πάζλ του Αυτισμού,10 χρόνια μετά. Εξελίξεις και προοπτικές, την ημερίδα με θέμα « Η τεχνολογία και η υποστηρικτική τεχνολογία στα νηπιαγωγεία και την ειδική εκπαίδευση» , το σεμινάριο οπτομετρίας που αφορά την διαδικασία αισθητηριακής πρόσληψης της πληροφορίας και της σταδιακής της επεξεργασίας απ’ τον εγκέφαλο, και την Διημερίδα που διοργανώθηκε από την Ε.Ο.Δ.Α.Φ (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος ) με τίτλο ,«Αυτιστικό Φάσμα/ Σύνδρομο Άσπεργκερ : Διαχείριση συναισθημάτων και αυτιστικών συμπεριφορών, Στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων εφηβείας, κοινωνικότητας, βίας και εκφοβισμού.

Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της εκπαίδευσης των παιδιών είναι η ενεργή συμμετοχή των γονέων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην εκπαίδευση των γονέων όσων αφορά θέματα κατανόησης και διαχείρισης συμπεριφοράς στην καθημερινότητα. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως ειδική παιδαγωγός. Διατηρεί δικό της γραφείο και ταυτόχρονα εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας, των παιδικών χωριών SOS και ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες όπως, παράλληλη στήριξη σε σχολικό πλαίσιο, εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης σε εξωτερικούς χώρους και συμβουλευτική γονέων!